Tanulj szeretni és közben megoldódik az életed is

A szexualitás nem véletlenül része az életünknek: tartós hiánya stresszt, önértékelési és kapcsolati zavarokat okozhat, a férfiaknál és a nőknél is.

Dr. Tóth Emese orvos-szexológus, az Orgazmus Klinika és az Orvosi Gyakorlati Szexológia hazai megalapítója, idén többször is hazalátogat Los Angeles-ből, hogy ismét segítsen a problémákon, tanítson valamit újat és jót a szexről és a szerelemről, döntögesse a tabukat és eltüntesse a gátlásokat. Többek között ezekről mesélt:

A szex fontosabb, mint hinnénk

“A szexhez kapcsolt működéseink nem különülnek el. Az egészhez, a többi működésünkhöz is hozzátartoznak. Már csak ezért sem jó elhanyagolni a boldogságunkat. Mindig ott működik bennünk, a légzéssel és a keringéssel együtt, melyek egymással és a lelki életünkkel is szorosan összefüggnek.

A nemi aktivitás hiánya általában nem okoz közvetlen életveszélyt. Viszont ettől függ minden fontos részlet, azaz ha rövid távon nem, évek alatt akkor is sok probléma alakulhat ki. Az egyik ilyen ismert, általános egészség-zavar a stressz, amikor a tűrőképesség, a terhelhetőség, a munkaképesség és az emberi kapcsolatok száma és minősége is csökken. Sok boldogtalan és fáradt embert él ma, akiknek semmi kilátása nincs a kedvező változásra.

Képességünk a boldogságra sokféle szexuális és nem szexuális működés összhangja: a szerveink munkája, a finom agyi hangolás, a gondolkodás és még sok más. Mindez egy teljes, egyedi rendszert alkot. Nagyon egyszerűen nézve három lépésből áll a szexualitásunk: vágy, izgalmas cselekmény, orgazmus. Ha bármelyikük elégtelenné válik, akkor hamarosan mindhárommal baj lesz. A sor végén lévő orgazmus mindig megmutatja, hogy rendben mennek-e a dolgaink, az életünk.

A vágy az első lépés

A vágynak nincsenek szervei, de testünk szervei, érzékszerveink és idegrendszerünk jó működése is fontos hozzá. A vágyhoz szorosan kapcsolódik az emlékezet, és a fantázia is. Pillanatok alatt színpompás, aktív világgá alakítjuk át a minket érő ingereket, melyek a vágy nélkül csupán érdektelen változásokat tudnak okozni bennünk.

Például egy csók lehet mennyei érzés, de lehet csupán bőrfelületek érintkezésének érzete is.Ha csak emléket idézünk fel, például egy konkrét érintést, akkor a bőrünk, szívünk és a többi részünk is összehangoltan fog reagálni erre is, úgy mintha az érintés a jelenben zajlana. Még erősebben stimulálható emlékezéssel a vágy az aktuálisan keltett illat, hang, fény és más ingerekkel együtt.

Az egyéni érzékenység szerepe

Ha a vágyakozást nem gyakorolják rendszeresen, önmaguk örömére, akkor egyre több és erősebb, egyre konkrétabban a szexről szóló ingerre lesz szükség, hogy újra lázba jöjjenek. Túl érzéketlenek és erőtlenek lesznek, és ez nem jó tendencia. Pedig éppen a vágy a legjobb és legtermészetesebb potenciálgyűjtő. Edzettség nélkül nem is lesz erőd a párod kielégítésére, mert saját magad számára sem lesz elegendő.

 

A videón: Lengyel Sándor a Szerelem modelljét mutatja be, az Életmodellek Szemináriumon

Állj készen!

Mi az egészséges vágy? Akkor vagy egészséges, ha kis ingerre is könnyen izgalomba kerülsz, amikor csak akarod, és ez gyakrabban is eszedbe jut. Ennek érdekében arra kell treníroznod magadat, hogy érzékenyebb legyél, és a szexuális izgalom mindig ott bujkáljon benned, állandó készenlétben tartva téged. E nélkül szinte semleges neművé válsz: se nem nő, se nem férfi, az aktív és cselekvőképes értelemben.

Hiány-tartományba csúszhatsz, amit már nehéz visszadolgozni. Aki mínuszban van, az már nehezen emlékszik vissza a vágyakra, sőt ugyanarra, amire régen tudott, ma már nem képes vágyni. Ha az első lépés, a vágy, szenved zavart, akkor utána minden további lépés elkésik, pontatlan és erőlködő lesz, vagy létre sem fog jönni.”

Dr. Tóth Emesétől személyesen kérhetsz segítséget. Áprilistól kezdve minden hónapban tart előadást és bőven lesz gyakorlati oktatás is, Lengyel Sándor Életmodellek Szemináriumán, ahol szó esik a vágyról, a szerelemről és a párkapcsolatokról. Ezt a tudást semmilyen könyv elolvasása vagy előadások hallgatása sem adhatja meg számunkra, vallja Emese doktornő, ezért a résztvevők valós éles helyzeteket modellező gyakorlatokban tanulhatnak itt tapasztalni és fejlődni, a három napos hétvégi programokon.

Jelentkezz a programra!