Megfelelési kényszer

A megfelelés nem csak azt jelenti, hogy meg kell felelni valaki elvárásának, hanem van egy pozitív értelme is. Megfelelő vagyok valamire, tehát egy alkalmasságot, képességet jelent valaminek az elérésére. Ha valamit el kell érjünk, de azt mi nem akarjuk, azaz meg kell felelnünk egy elvárásnak, az nem olyan kellemes. Főleg, ha ez végigkíséri az egész életünket akár gyerekkorunk óta. Nekünk is van elvárásunk másokkal szemben, amit igényként is megfogalmazhatunk. Van valamilyen igényem arra, hogy az időt, az életemet hogyan töltsem el, és milyen eredményeket várok a munkám során, a családi életben, a párkapcsolatban.

Az ember folyamatosan két dolog között vergődik, hogy meg kell feleljek vagy nem kell megfeleljek. Minden hétköznapi cselekvésünkben megtalálható az, hogy valakinek teljesítménykényszere van, vagy megfelelési kényszere van. Ahhoz, hogy az életminőséged olyan legyen, ami megfelelő neked, ahhoz meg kell felelni egy csomó kritériumnak. Az alkalmasságra terelődik rá a fókusz. Alkalmas kell legyél arra, hogy boldog legyél.

Mit tegyél abban az esetben, ha megfelelési kényszered van?

Amikor felnő az ember, figyelnie kell saját magát, azt, hogy mit miért csinál, és ezeket apránként kiszedegetni az életéből. Például tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért teszem ezt? Mi az, amit tennék ehelyett?

Nem csinálhatod mindig azt, amit akarsz. Alkalmazkodnod kell a többiekhez, tehát itt is meg kell felelni bizonyos dolgoknak, meg kell találni azt a középutat, ami számodra és másoknak is megfelelő. Elszigetelheted magad rövid időkre, ahol azt csinálhatsz, amit akarsz, és ott kiszabadulsz az eddigi kényszerek alól.

Jön az alkalmasság, mint megfelelés. Alkalmas legyek a boldogságomra, egy üzleti tervhez stb. Ehhez tanulni kell. Minden képességhez tanulni kell és gyakorlás szükséges. Itt a kényszert az eredmény fogja kihozni belőlünk, és nem más. Az eredménynek kell megfelelő folyamatot felépítenünk, amelyben megfelelően cselekszünk.

Megfelelni szükségesen és elegendő mértékben.

A szükséges mérték az, ami minimálisan érinti, hogy elegendő lesz ez. Ez már az elegendőség is. Ennyi szükséges és elegendő, tehát többet ne rakjál bele, mert abból egy torz viselkedés lesz. A torz viselkedésnek torz eredményei fognak születni. A legjobb mindig a természetességet megtalálni. Tehát szükséges és elegendő lesz a természetes, mert a természet sosem esik túlzásba, csak akkor, ha felborult az egyensúly.

A megfelelés egy olyan felhúzott rugó, amit ha elengedünk, biztos, hogy túlzásba megy, biztos, hogy ki fogja csapni a biztosítékot a környezetedben.

Mit kell tenni?

Őszintének kell lenni. Legyél igaz, mondjál igazat. Mondd azt, ami van, és akkor soha nem hibázhatsz.

Tájékozódj szemináriumainkról, gyere és ismerd meg az expert-operátor gyakorlatokat: https://www.sandorlengyel.com/szeminarium-jegy-es-berlet-lp/

Teljes videó a témával kapcsolatban: https://videotar.sandorlengyel.com/products/course/a-megfelelesi-kenyszer

Legyél te is EOS Klubtag, és nézd ingyenesen Sándor prémium vlogjait a Videótáron: https://www.sandorlengyel.com/eos-club-pack/