Konfliktuskezelés

A konfliktus egy olyan találkozás, ahol nem erősítik meg egymást a vektorok, az adott-kapott információk nem kompatibilisek egymással, nem tudnak együttműködni, nem tudnak egy plussz dolgot létrehozni, egy harmadik eredményt.

Az emberek többsége a konfliktusokat el szeretné kerülni, de egyébként nem így viselkedik, hanem inkább menekül a konfliktusok elől. Óriási a különbség.

A konfliktus elkerülése az, hogy nem megyek oda arra a területre, ahol konfliktus van.

A konfliktustól való menekülés pedig azt jelenti, hogy konfliktushelyzetben vagyok, konfliktusteli környezetben élek, és onnan elmenekülök, mert nem tudom megoldani azokat a konfliktusokat, azokat a problémákat. Inkább elmegyek egy olyan helyre, ahol nem találkozok vele.

Mi a probléma a konfliktusokkal?

A városi élet tele van konfliktushelyzettel. Próbálunk elmenekülni előle vidékre, egy csendes helyre, ahol senki nem zavar minket. A városban egy állandó zaj van, vidéken pedig egy állandóan változó hanghatás. A lényeg, hogy mindenhol megvan minden helynek, minden időnek és minden embernek a maga nehézsége, a pozitívuma és negatívuma. Nem a helyváltoztatás, nem az életváltoztatás az, ami meghozhatja azt az eredményt, amit szeretnénk, hanem maga a gondolkozásmódunknak a megváltoztatása.

A városban nagyon sok konfliktus van. Rengeteg emberrel érintkezünk, hatunk egymásra. Ez sok feldolgozandó információt eredményez. Előjöhetnek az álmainkban, egy egyszerű beszélgetésben, vagy frusztrációban. 

Nem javaslom senkinek, hogy vidékre meneküljön a város zaja elől. Ha menekülsz a várostól, akkor vidéken is ugyanazokkal a dolgokkal találkozol, ugyanolyan emberek fognak ott is élni, ugyanúgy lesznek ott is konfliktusok. Semmiképpen ne menekülj, hanem tanulmányozd a konfliktushelyzetet, pontosabban, hogy a konfliktusban milyen részvevők vannak. Ha a feszültség okait megvizsgálod és tanulmányozod, akkor előbb-utóbb megérted. Ha megértetted, megszületik számodra a megoldás.

Hogyan oldom meg a konfliktust?

Az expert-operátor rendszerben vannak olyan gyakorlatok, amelyben a kommunikáció folyamatán belül a konfliktushelyzeteket is megtanuljuk. Van konkrét gyakorlat a határ felismerésére, ill. a határ elmosására. Ez lesz majd a konfliktuskezelés, a határ elmosása.

A határ felismerése az, hogy még azelőtt megérezd a határokat, mielőtt az fizikailag nyilvánvalóvá válik. Ez adja meg azt a lehetőséget, hogy te felkészült legyél. Nem negatívan gondolsz rá, hanem érzékeled, hogy a jövőben megtörténhet valami. Van információd, kiismerted a konfliktus okait, lehetőségeit, és már élhetsz olyan módon, amely már elkerülheti ezt a lehetőséget. Más perspektívát fog az életedbe és mások életébe is hozni. Nem kerülsz bele egy olyan súrlódási rendszerbe, amelyből később konfliktus jöhet létre.

A szemináriumokon a gyakorlatok által a konfliktushelyzeteket abszolút mértékben lehet tanulmányozni anélkül, hogy konkrétumokkal telítenénk a területet. Modellszerűen tanulhatunk, tehát nem sérülhetünk benne. A törvényszerűségeket megérthetjük, és megtanulunk életszerűen viselkedni. Tehát ha egy igazi konfliktus jön, már reflexszerűen benned van az alkalmazkodási képesség, hogy helyesen cselekedjél, és kerüld a konfliktusokat.

Ha az életben fölvállalsz egy konfliktust – mert már benne vagy, vagy bele kell menni a gyerekedért vagy bárki másért -, úgy gyere ki, hogy mindenki nyerjen. Nem csak te, hanem más is, és így mindenki számára értékként jelenik meg. Ebben az esetben soha nem lesz veszteség, csak dolgoztál és ennek lesz egy eredménye.

Mi az a 4 fő pont, ami fontos ahhoz, hogy egy konfliktust megoldj?

 • Mindent fogadj el, ami a konfliktusban szerepel. Így leszel tisztában azzal, hogy kik a szereplői a konfliktusnak, milyen szerepeket vállalnak, és milyen jövője lesz ezeknek a szerepeknek.
 • Lásd meg az összes variációban a lehetőséget, amelyből te győztesként jöhetsz ki.
 • Bármilyen érveket is fogadsz el, vess fel újat. Nem csak azok a szereplők kell hogy szerepeljenek a megoldásban, akik benne vannak, hanem fel kell vetni egy másik aspektust, és onnan körülnézni. Ezután visszatérve az eredeti helyzetbe, minden meg fog változni.
 • Keresd a másik javát a vita megoldásában. Ne a te igazadat védd meg, először az ő igazával foglalkozzál. Neki keress megoldásokat, és vele értesd meg, hogy az ő igaza jó ötlet, ámbár különböző problémákat vet fel, és ezeket hogy oldhatnánk meg. Ha ezt kihagyod, akkor folyamatos ellenkezésben leszel. 

Összefoglalva:

 • éljünk úgy, hogy a konfliktusoktól ne féljünk
 • ismerjük azokat meg
 • ismerjük meg a határokat
 • érintsük meg a határokat, ne meneküljünk tőlük
 • át kell élni a határon túli lehetőségeket
 • a másik fél életét meg kell értenünk
 • ha ezt megértettük, akkor a határon átszivárogtál
 • ha átszivárogtál, akkor a határ gyakorlatilag megszűnt
 • ha ezek megvannak, akkor a 4 pontot vedd figyelembe, hogy mit kell tegyél ahhoz, hogy megoldd a konfliktushelyzetet
 • így boldogan lehet élni

Tájékozódj szemináriumainkról, gyere és ismerd meg az expert-operátor gyakorlatokat: https://www.sandorlengyel.com/szeminarium-jegy-es-berlet-lp/

Teljes videó a témával kapcsolatban: https://videotar.sandorlengyel.com/products/course/konfliktuskezeles

Legyél te is EOS Klubtag, és nézd ingyenesen Sándor prémium vlogjait a Videótáron: https://www.sandorlengyel.com/eos-club-pack/