A felejtés

A felejtés egy nagy probléma. Fel kell ismerni, hogy ez mire való, és hogyan tudjuk kezelni. Nehéz dolog, hogy azt felejtsük el, amit szeretnénk, akkor, amikor szeretnénk, és azt ne felejtsük el, amit nem szeretnénk elfelejteni.

Mi is a felejtés?

A felejtés jó is, meg rossz is. Leginkább onnan ismerjük, hogy elfelejtek valamit, amire nagy szükség lett volna. Az embernek olyan a felépítése, mintha rengeteg “raktárod” lenne. Olyan, mint a mai modern hálózat, ahol van sok önálló számítógép, és minden számítógép egy-egy adatcsomagot tartalmaz. Ha valamit szeretnék, akkor ezekből az adatcsomagokból összejön minden fontos dolog.

Amikor elfelejtek valamit, az nem azt jelenti, hogy nem lehet visszahozni. Csak egyszerűen a fejemben már nem található meg, ahol eddig volt. Ez jó, mert a helyére be tudjon jönni sok új dolognak.

Ha újat szeretnél tanulni, akkor el kell felejtsél bizonyos dolgokat. Az egyik megoldás, hogy felülemelkedsz a régi tudásodon, azaz egy kicsit félre tudod rakni. Ha bármi új jön feléd a külvilágból, nem a régi tudást hozod elő, nem hasonlítod vele össze a mostani új információt, hanem az új információ tisztán tud bejönni. Tisztán tudod értelmezni, amit most kaptál. Az, aki ezt nem tudja megtenni, és állandóan készenlétben tartja az emlékeit és a régi tudását, annak bejön az új információ, azzal összeköti és konfliktusba kerülhet egymással. Egyiksem jó vagy rossz. A lényeg, hogy el kell felejtsünk dolgokat ahhoz, hogy új dolgok bejöjjenek.

A másik,hogy elfelejtünk dolgokat, pedig nem akarjuk elfelejteni. Vagy éppen most nem szeretnék valamire emlékezni. Például egy sokk hatására, ha történik valami hasonló, akkor ez a rossz emlék feljön, és ennek az emléknek a hatása alatt fogjuk érzékelni a világot. Meg kell tanulni félreállni, és legalább arra az 5 percre felejteni. Ez az 5 perc pontosan elegendő arra, hogy a szervezet összerakja magát.

Ha sokszor ér téged kellemetlen hatás, és állandóan “ütögetnek” téged, akkor megtanulod azt, hogy mindig fogod kapni a támadást, és egyszercsak ráállsz erre. Akkor már nem kell ütögetés, te már abban a pillanatban olyan állapotban vagy, hogy vissza fogsz támadni.

Hogyan tudod kiütni a fejedből ezeket a dolgokat?

Mindenkinek javaslom a szemináriumot. A szemináriumon a gyakorlatok által a berögzült stresszállapotokat, a régi emlékeket kiszedjük, és teljesen új információval átmossuk a tudatot, a lelket és a testet. A módszer rendkívül egyszerű. Mindenki úgy próbál nem gondolni valamire, elfelejteni valamit, hogy arra gondol, hogy azt felejtse el. Ez így lehetetlen. Csak úgy tudsz elfelejteni valamit, hogyha van valami, ami kitölti annak a helyét. Egy régi emlék már nem kapcsolódik sehova, csak beragadt, ott maradt és állandóan feljön, így ez el tud távozni. Nem kötődik le sehova hozzád, egyszerűen szét fog esni a struktúrája. A gondolatoknak, akár egy félelemnek vagy bárminek van önálló struktúrája, amit meg lehet fogni, arrébb lehet rakni.

Mi történik a meditáció alatt?

A meditáló ember elveszti azt, ami lekötötte eddig őt. A szervezet felszabadult, és ebben a felszabadultságban az életnek az új illatait, az új fényeit tudja magába fogadni, és ezzel tud új életet élni. Ahogy megváltozik, már nem biztos, hogy a régi berögzöttség kompatibilis, tehát elválik tőle, egyszerűen leszakad.

Valamire koncentrálj. Bármi lehet ez. Például egyensúlyozzál valamit. Azzal, hogy egyensúlyozol, koncentrálsz valamire.  Az emberek általában a meditációban arra koncentrálnak, hogy csak egy dolgot csinálnak, és nem képességfejlesztő az, amire gondolnak. Olyan dolgot kell csinálni, amire nem vagy képes. Addig, amíg erre gondolok és fejlesztő hatással van rám, abban a pillanatban az, ami fölöslegesen van bennem, az szépen eltávozik. El tudok vonatkoztatni a jelenből, és nem jut eszembe az, ami állandóan zakatol bennem. Ha elegendő időt tartozkodom ebben az állapotban, akkor már nem fog visszajönni, tehát elfelejtem. Ha depresszióban vagy bármilyen nehéz lelki állapotban vagy, akkor így nehezebb megoldani, de ugyanezt a módszert lehet alkalmazni. Sokszor kell megismételni, rendszert kell csinálni belőle.

Összefoglalva:

A felejtés egy fontos dolog. A tanulásnak is stratégiailag egy fontos része. Sokszor felejtenünk kell ahhoz, hogy új tudást kapjunk.

Fontos, hogy ne felejtsünk el bizonyos dolgokat, mert építenünk kell rá. Hogyha logikus folyamatokban építjük a tudást, akkor emlékeznünk kell, hogy mit mire raktunk, és merre haladunk. Ha viszont a döntésnélküli haladás technológiájával foglalkozol – szemináriumokon lehet erről többet tanulni -, akkor a felejtés egy nagyon fontos képesség, hogy abban a pillanatban el tudj vonatkoztatni mindentől, ezáltal fogod megkapni azt az eredményt, amit logikusan nem kaphatsz meg. 

Tájékozódj szemináriumainkról, gyere és ismerd meg az expert-operátor gyakorlatokat: https://www.sandorlengyel.com/szeminarium-jegy-es-berlet-lp/

Teljes videó a témával kapcsolatban: https://videotar.sandorlengyel.com/products/course/a-felejtes

Legyél te is EOS Klubtag, és nézd ingyenesen Sándor prémium vlogjait a Videótáron: https://www.sandorlengyel.com/eos-club-pack/